Inspiratieavond met Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie Nijenrode

1 februari 2017

Maandag 30 januari vond voor de derde keer de jaarlijkse inspiratieavond van ROS Friesland plaats. Meer dan 170 professionals uit en rondom de eerstelijnszorg waren aanwezig bij deze geslaagde bijeenkomst.

Tijdens de opening benadrukte Anneke Venema, directeur ROS Friesland, de noodzaak van innovatie.

Inspiratieavond ROS Friesland

Uit het recente OECD onderzoek blijkt dat de zorg in Nederland bovenaan staat als beste zorg in Europa. Uitdagingen zijn er echter genoeg. Hoe houden we de zorg op termijn betaalbaar en hoe zorgen we dat onze behandelingen ook echt bijdragen aan de gezondheid van mensen?  Innovatie, of zoals Jeff Gaspersz het verwoord: “een kansrijke mindset” kan ons helpen hierin een volgende stap te maken.

Kansrijke mindset
Jeff Gaspersz nam ons mee in de zaadjes die een kansrijke mindset kunnen stimuleren. Vanuit nieuwsgierigheid, verandering van perspectief en verbinding kunnen we elke dag stappen zetten.

Voorbeelden die hij aandroeg zoals  ‘rode Volvo’s’, ‘koedenken’ en ‘het verwisselen van starre lenzen’ maakten dat deelnemers na afloop aangaven: het was geen managementtaal maar een verhaal met praktische handvatten.

Samen denken
Jeff sloot de bijeenkomst af met een sessie over ‘connected thinking’.

Zelf en geïnspireerd door voorbeelden van anderen, opschrijven wat jij als zorgprofessional, manager, ambtenaar morgen al kunt doen om innovatie te stimuleren. Binnen 10 minuten werden zo’n 400 ideeën opgehaald. Veel van de voorbeelden raakten aan wat je persoonlijk kunt doen om samen, anders en beter samen te werken.

Klik hier voor de presentatie van Jeff Gaspersz

Innovatiesessie: ‘Innovatie zandbox’
Hoe gaan we in de eerstelijnszorg verder met innovatie? ROS Friesland zet extra in op dit onderwerp. Praktisch doen wij dat door het organiseren van een ‘zandbox’. Zie dit als een ‘speelruimte’ waarin een groep mensen met diverse achtergronden zich buigt over een probleem, irritatie of kans  en wat er met inzet van verschillende werkwijzen aan oplossing en beweging op gang kan komen. De uitdaging is om in aansluiting bij de mensen en hun gewoonten te innoveren.

Bent u geïnteresseerd in een ‘zandboxsessie’ neem dan contact op met: Tryntsje Haga.

Over ROS Friesland
ROS Friesland biedt kennis, advies, begeleiding en inspiratie voor de doorontwikkeling van de zorg.

Met zorgaanbieders en patiënten willen we vanuit de  zorgvraag van mensen bijdragen aan samenhangende preventie, zorg en ondersteuning. Om zo bij te dragen aan betere gezondheidszorg en gezondheid voor mensen in Friesland.

Ga terug naar nieuwsoverzicht