Zelfstandig Thuis door Domotica

9 december 2015

De Friesland zorgverzekeraar organiseert momenteel de ‘Roadshow Langer Zelfstandig Thuis’ in de provincie, maandag 7 december was de roadshow bij zorgcentrum Marijke Hiem in Heerenveen.

Onder het genot van koffie of thee wordt gestart met een presentatie over ‘Waarom’ De Friesland Zorgverzekeraar de roadshow organiseert. Gegevens uit de ‘Broedplaats Fryslân’, waarin de toekomstige zorgvraag onder leiding van Marian Kaljouw is onderzocht worden aangehaald, hieruit blijkt dat de groep 65+ en groep 75+ behoorlijk toenemen in Fryslân. Aanvullend daarop wordt aangegeven dat de groep met mantelzorgers afneemt.

Ook de ‘nieuwe’ positieve definitie van gezondheid: ‘Gezondheid als het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven (Huber 1), komt voorbij.

‘Cliënten, patiënten, maar eigenlijk elke volwassen inwoner van Friesland, heeft of krijgt te maken met het thema ‘langer zelfstandig thuis blijven wonen.’’ De zorgkosten nemen toe, met z’n allen zullen we zelfredzamer moeten worden en domotica oplossingen zijn daarbij van toepassing.

 Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners (2)

In het vervolg van de bijeenkomst werden langs drie thema’s voorbeelden van domotica oplossingen gedemonstreerd en toegelicht:

  • ‘Bewegen en mobiliteit’ vb: extra handsteun op de trap, antislip vloer, deurbel met camera en foto mogelijkheid en vele toepassingen met sensoren
  • ‘Horen en zien’ vb: lichtflits bij deurbel, klik aan/uit systemen voor bijv. gordijnen, zaklamp
  • ‘Dementie/Vergeetachtigheid’ vb: trackers, drink ring, dag in zicht kalender, aangepast tablet

Daarnaast was ZORA (zorgrobot animatie) aanwezig die ook een demonstratie (o.a. dansen, zingen, praten) gaf van wat ze kan.

Domotica oplossingen zijn er in allerlei soorten en maten, er zijn dure en minder oplossingen; wat van toepassing is kan per persoon verschillen (maatwerk).

Er zijn ook vele ontwikkelaars en leveranciers op domotica gebied, uitdaging zal ook worden om deze ‘één taal’ te laten spreken, zodat je als gebruiker niet voor elke toepassing een andere afstandsbediening o.i.d. nog hebt.

Een andere uitdaging is om gebruikers van domotica, inwoners van Fryslân en ook zorgverleners domotica oplossingen te laten toepassen.

‘Domotica zal steeds meer ‘gewoon’ worden door technologische vooruitgang en ook in opleidingen van zorgverleners zal dit moeten worden meegenomen.’

De roadshow “langer zelfstandig thuis” wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting De Friesland en is in samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma, Stichting GEEF, Generatiehuis, mijnhuisopmaat.nl en De Friesland Zorgverzekeraar ontwikkeld.

Zelf de roadshow bezoeken of meer informatie

 

[1] http://www.louisbolk.org/nl/voeding-en-gezondheid/onderzoek-integrative-medicine/nieuw-concept-gezondheid

[2] Definitie Het Domotica Platform Nederland (http://www.domotica.nl/domotica_domotica.htm)

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht