WERKSESSIE POSITIEVE GEZONDHEID & PERSOONSGERICHTE ZORG

23 januari 2017

Op 6 december jl. kwamen circa 25 zorgprofessionals bijeen tijdens een werksessie positieve gezondheid. Tijdens de werksessie, begeleid door Matthijs Zwier, senior adviseur bij Raedelijn en Thea Swierstra, adviseur GLI bij ROS Friesland, verkende men met elkaar de vraag ‘Wat is positieve gezondheid?’.

Van ‘gezondheid is afwezigheid van ziekte’ naar ‘positieve gezondheid met zes dimensies’
Het concept ‘Positieve Gezondheid’ volgt op de nieuwe definitie van gezondheid, zoals dat door Machteld Huber is gedefinieerd: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’.

Bij deze nieuwe definitie van gezondheid staat de mens centraal; niet de ziekte. Misschien heeft iemand wel een diagnose van een ziekte, maar er is een heel groot gebied waar hij of zij wel gezond is. Door je hier op te richten voelen mensen zich in hun kracht aangesproken in plaats van in hun zwakte.

Eigen beoordeling
Tijdens de bijeenkomst nam adviseur Thea Swierstra op interactieve wijze het concept door. Positieve gezondheid bestaat uit de volgende zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, de spiritueel-existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Deze zes hoofddimensies hebben een onderverdeling in ‘aspecten’, waardoor een spinnenweb-model ontstaat. De aanwezigen konden ter plekke de eigen gezondheid beoordelen met rapportcijfers: hoe tevreden bent je met je eigen functioneren op de 6 assen? Dit gaf zowel inzichten als gespreksstof.

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht