Verslag Netwerkbijeenkomst Preventie in Buurt

16 maart 2015

Donderdag 12 maart 2015 vond de eerste (van vijf) netwerkbijeenkomst preventie in de Buurt plaats in het Stad &Esch Lyceum in Meppel. De organisatie lag in handen van het RIVM, NHG en LHV en aandeze regionale bijeenkomst heeft oa. ROS Friesland bijgedragen.

De bijeenkomst richt zich op de samenwerking tussen de huisartsenvoorziening en publieke gezondheid en was dan ook vooral voor deze twee doelgroepen bedoeld.

Preventie in de buurt

Marian Sturkenboom van het RIVM vertelde over het doel om de samenwerking tussen huisarts en publieke gezondheid op het gebied van preventie te stimuleren. Pim Assendelft kwam toen aan het woord en heeft een inspirerend verhaal gehouden over de kansen voor preventie. Hij gaf ook gelijk aan hoe hij dat in zijn professie als hoogleraar Huisartsengeneeskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen meeneemt.

ROS Friesland adviseur Thea Swierstra heeft toen de zaal even in Beweging gezet met een korte Energizer waarbij zij mensen met een ballon op een leuke manier aan het werk heeft gezet. Na de overheerlijke biologisch/ gezonde stonden er nog twee workshops (vanuit regionale good practices) op het programma.

  • Vitaal Vechtdal waarbij Dieger ten Berge (medewerker gemeente Ommen-Hardenberg) en een huisarts Paul Habets (huisarts) zijn ingegaan op hun ervaringen met een duurzame samenwerking rond preventie.
  • JOGG Smallingerland en Weststellingwerf, waarin Anneke Meijer (gemeente Smallingerland) en Thea Swierstra (ROS Friesland) over de aanpak van overgewicht bij kinderen hebben gesproken en dan zowel vanuit het perspectief van de gemeente als vanuit het perspectief van de huisarts. Uiteraard werden de aanwezigen ook zelf aan het werk gezet om hier over na te denken.

Presentaties en verslag van deze bijeenkomst zullen binnenkort beschikbaar komen op http://www.loketgezondleven.nl/advies-en-ondersteuning/netwerkbijeenkomsten/huisartsen-en-publieke-gezondheid/bijeenkomst-meppel/.

Voor meer vragen over dit onderwerp of deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met onze adviseur GLI Thea Swierstra via t.swierstra@rosfriesland.nl.

Ga terug naar nieuwsoverzicht