Positieve gezondheid: De patiënt centraal

28 september 2017

In een tijd waar de zorg verandert en niet alleen de patiënt, maar de wereld rondom de patiënt steeds belangrijker wordt, vraagt dit ook om een omslag bij de professional.

Hoe stel je nu de patiënt echt centraal en zorg je dat je het systeem rondom de patiënt goed in beeld hebt? Positieve gezondheid is een manier die hierbij kan helpen.

Machteld Huber, de grondlegger van positieve gezondheid, geeft in een interview in het tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek aan dat “een belangrijk doel van de methodiek van het spinnenweb van positieve gezondheid is om de zorgvraag beter te preciseren, en beter te selecteren of er iets mee moet en wat er dan gedaan kan worden. Niet alles vraagt om een medisch antwoord in engere zin en niet alles hoort bij de dokter. Er zijn ook vragen of problemen die in het sociale of het geestelijke domein thuishoren en die dus door andere hulpverleners opgepakt kunnen worden”.

Doordat het systeem van de patiënt dus meer in beeld komt, vraagt dit om goede samenwerking tussen de huisartsenzorg en andere sectoren en kan positieve gezondheid ook bijdragen aan de samenwerking.

In 2015 richtte Machteld Huber het Institute for Positive Health (IPH) op. Op de website staat veel informatie over het onderwerp; zo staat onder andere het spinnenweb uitgelegd en is het ook al mogelijk deze digitaal in te (laten) vullen.

Werksessie positieve gezondheid
ROS Friesland stimuleert het gedachtegoed van positieve gezondheid en neemt zorgverleners hier ook graag in mee. Op dinsdag 28 november 2017, 17.30 – 20.00 uur, vindt de – inmiddels derde – werksessie positieve gezondheid plaats. Tijdens deze werksessie gaan we dieper in op vragen als: ‘Wat kan ik in mijn dagelijkse praktijk met dit concept doen?’ en ‘Wat kan dit betekenen voor de samenwerking in mijn omgeving?’.

Klik hier om aan te melden.

 

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Thea Swierstra via t.swierstra@rosfriesland.nl.

Ga terug naar nieuwsoverzicht