Online CenteringZorg voor Eritrese zwangeren

20 april 2021

ROS Friesland ondersteunt op verschillende manieren de geboortezorg in Friesland. Zo zijn we bijvoorbeeld in regio Zuidwest betrokken bij de implementatie van het zorgpad vroegsignalering kwetsbare zwangeren. Nieuwe zorgpaden zijn erop gericht om zo snel mogelijk de juiste zorg aan te bieden aan de zwangeren die hier het meeste baat bij hebben. Binnen de doelgroep van kwetsbare zwangeren is de groep Eritrese zwangeren extra kwetsbaar. Specifiek voor deze doelgroep is een nieuwe interventie beschikbaar; online CenteringZorg voor Eritrese zwangeren.

Speciaal voor deze Eritrese zwangeren is er de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan online groepsgewijze ondersteuning. Deze wordt aangeboden door een verloskundige en een culturele mediator en tolk Tigrinya. In 2021 start er elke maand een nieuwe groep.

Eritrese zwangeren spreken vaak nog geen Nederlands, ze weten nog weinig van de Nederlandse cultuur en geboortezorg, en het verschil met hun eigen land is groot. Tegelijk is het een heel kwetsbare groep in de geboortezorg: zwangere vluchtelingen in Nederland lopen meer risico op moedersterfte, babysterfte en complicaties rond zwangerschap en geboorte. Het is daarom extra belangrijk dat deze zwangeren op tijd in beeld zijn en weten bij welke klachten ze de verloskundige moeten bellen.

Tien online sessies
De vrouwen komen in totaal tien keer bijeen en praten met elkaar over thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte die voor hen relevant zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over wie ze kunnen bellen als ze vragen hebben of als de bevalling begint. Ook komen thema’s als huiselijk geweld en besnijdenis aan bod. Meer informatie over dit project

Cliënten aanmelden
Heeft u een Eritrese zwangere in uw praktijk die wil aansluiten bij een groep? Meld haar dan aan door een e-mail te sturen naar CPErtirea@gmail.com. De zwangere wordt gebeld, krijgt toelichting in Tigrinya, en wordt met haar toestemming definitief aangemeld. Deelname is gratis en is aanvullend op de verloskundige zorg die een cliënt al ontvangt.

Volg dit project via LinkedIn

Ga terug naar nieuwsoverzicht