Onderzoek naar V-MIS van Trimbos-instituut

21 maart 2016

Recent heeft het Trimbos-instituut een survey rondom de V-MIS uitgezet. Dit is de Minimale Interventie strategie die ontwikkeld is voor verloskundigen om zwangeren te begeleiden bij het stoppen met roken. Eerstelijns verloskundigen zijn namelijk verplicht om rokende zwangere vrouwen via de V-MIS te helpen bij het stoppen-met-roken, en ook binnen de tweede lijn wordt deze methodiek dikwijls toegepast. Toch hoort het Trimbos vaak dat verloskundigen (om uiteenlopende redenen) moeite hebben met de V-MIS. Met de survey wordt onderzocht in hoeverre deze geluiden incidenten zijn, of breder worden gedragen. Met de resultaten kunnen stoppen-met-roken interventies zoals de V-MIS in de toekomst mogelijk beter worden afgestemd op, en ingebed in de (bredere) zorgpraktijk.

De afgelopen weken hebben aardig wat verloskundigen de vragenlijst ingevuld. Toch wil het Trimbosch Instituut nog meer ervaringen verzamelen – of dit nu bezwaren, knelpunten of juist succesverhalen zijn. Daarom zal de survey nog een paar weken open staan.

Verloskundigen die alsnog mee willen doen aan het onderzoek kunnen dat doen via de pagina op de Trimboswebsite (http://www.rokeninfo.nl/professionals/rookvrij-opgroeien/prenatale-zorg-v-mis/onderzoek-smr-begeleiding-verloskundigen).

Hoe meer verloskundigen de vragenlijst invullen, hoe groter de zeggingskracht van de uitkomsten. En hoe groter de kans dat –indien dit nodig blijkt- de V-MIS methodiek beter afgestemd kan worden op de werkwijze en behoeften in het zorgveld. Meer informatie over het onderzoek is te verkrijgen bij dr. Petra Hopman, T 030 29 59 461 , www.trimbos.nl   

Reminder

Ga terug naar nieuwsoverzicht