Nuchter over Gewicht van start: Friese jongeren op gezond gewicht

27 juni 2016

Samen de Friese jeugd stimuleren om een gezond gewicht te krijgen en behouden: dat is het doel van Nuchter over Gewicht, het platform waarin de Friese gemeenten, GGD Fryslân, ROS Friesland en Sport Fryslân samenwerken. Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân, en Herre Zonderland, voormalig topturner, gaven daarvoor op 15 juni 2016 het officiële startschot. 

“1 op de 7 Friese kinderen is te zwaar,” vertelde De Graaf tijdens de kick-off. “Samen willen we er voor zorgen dat het aantal Friese jongeren met een gezond gewicht de komende jaren weer zal gaan toenemen. Want een goede gezondheid van onze Friese jeugd is voor ons allemaal een belangrijk speerpunt!” De omgeving van de jongeren heeft daarin een belangrijke rol. Zonderland hield iedereen daarbij een spiegel voor: “Zeg eens eerlijk: nemen we zélf wel voldoende rust en gezonde voeding na een drukke werkdag?”

Omgeving van de jongeren

Nuchter over Gewicht richt zich op de omgeving van de jongeren: bijvoorbeeld scholen, sportverenigingen, jeugdclubs, bedrijven en de werkomgeving. Als deze omgeving gezonder is, wordt het maken van een gezonde keuze voor jongeren veel gemakkelijker en weer normaal. Nuchter over Gewicht richt zich daarbij op drie centrale thema’s: drinkwater, groente en bewegen.

Aanpak per gemeente

De Friese gemeenten richten zich vooral op de kinderen en jongeren zelf: op verschillende manieren stimuleren zij hen om gezonder te eten en te drinken en meer te bewegen. De aanpak daarvoor verschilt per gemeente. Een groeiend aantal gemeenten gebruikt hiervoor de JOGG-aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht).

Herre Zonderland

Voormalig topturner Herre Zonderland is de eerste ambassadeur van Nuchter over Gewicht. In de komende tijd zal hij zich inzetten voor een gezond gewicht bij de Friese jongeren en de omgeving van jongeren bewust maken van hun rol daarin. Tijdens de kick-off deed hij dat al heel letterlijk door iedereen in beweging te zetten. Zonderland: “Goed slapen, voldoende beweging, niet te lang achter een beeldscherm zitten en goede voeding spelen allemaal een rol bij een gezond leefpatroon, zowel voor volwassenen als kinderen. Daar zet ik mij graag voor in.”

 

Meer weten? Kijk dan op www.nuchterovergewicht.nl

Ga terug naar nieuwsoverzicht