Nieuwe ethische Dilemma’s bij zelfmanagement door de nieuwe definitie van gezondheid

3 oktober 2016

Een veranderende definitie van gezondheid brengt nieuwe ethische dillema’s met zich mee. In plaats van alleen te kijken naar de beste medische uitkomst, wordt er breder gekeken naar het gehele welbevinden van de patiënt. Ondertussen wordt de eigen regie van de patiënt steeds belangrijker (zelfmanagement); zelf afwegingen maken en beslissingen nemen en hierbij naar alle aspecten van het leven kijken, niet alleen naar de medische gezondheid. Een mooie ontwikkeling maar er ontstaan ook nieuwe ethische dillema’s voor u als zorgverlener.

Denk bijvoorbeeld aan een patiënt die 4 in plaats van 5 uren aan een dialysemachine wil zitten, omdat ze anders in de knoei komt met haar werk. Voor haar fysieke gezondheid zou 5 uren beter zijn maar, de patiënt vindt dat dit beter is voor haar welbevinden, hoe ga je hier als verpleegkundige mee om?

Dit voorbeeld komt uit een handreiking die ZonMw samen met het Erasmus Rotterdam, de Hoge school van Rotterdam en het kenniscentrum Zorginnovatie heeft ontwikkeld voor verpleegkundigen. Lees hier de volledige handreiking;  ethische dilemma’s bij zelfmanagement.

Wilt u graag meer weten over positieve gezondheid en/of kijken hoe u dit kunt integreren in uw dagelijkse werkzaamheden dan helpt onze adviseur Thea Swierstra u graag verder. 

M 06-51314931
t.swierstra@rosfriesland.nl

 

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht