Kent u de AHON-database in Noord-Nederland?

20 maart 2018

Door meer in te zetten op informatiemanagement kunt u als zorgverlener makkelijker anticiperen op de omgeving. ROS Friesland maakt steeds meer gebruik van informatiemanagement bij projecten en trajecten en wil het gebruik hiervan ook bij de zorgverleners onder de aandacht brengen. Daarom in dit artikel uitgelicht: een database voor huisartsen in Noord-Nederland: de AHON-database.

De AHON-database levert interessante informatie!
Sinds 2017 is de AHON-database live. In deze database zijn anonieme zorggegevens opgenomen die door deelnemende huisartsen in het HIS worden vastgelegd. AHON staat voor Academisch Huisarts Ontwikkel Netwerk en is een samenwerkingsverband tussen huisartsen in Noord- en Oost-Nederland én de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde van het UMCG. De database biedt waardevolle input voor onderwijs, opleiding en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de huisartsenzorg.

Wat levert het op?
Deelnemen aan de AHON-database levert de huisarts verdiepende spiegelinformatie, interessante feedback en benchmark gegevens op. Met deze inzichten kan de huisarts zijn/haar dagelijkse werk en praktijkvoering op peil houden én verbeteren.

Hoe staat het met de privacy?
De database voldoet aan de (nieuwe) wet- en regelgeving op het gebied van de privacy. Er wordt gebruik gemaakt van een beveiligd portaal van Calculus/Proigia (VIPLive) die de gegevens geanonimiseerd beschikbaar stelt aan AHON.

Stappen na aanmelding

 1. De samenwerking wordt formeel vastgelegd in een samenwerkings- en bewerkingsovereenkomst.
 2. De praktijk ontvangt diverse materialen om de deelname aan de AHON-database zo gemakkelijk en zorgvuldig mogelijk te regelen, bv:
 • Patiëntfolders voor (nieuwe) patiënten;
 • Posters voor in de wachtkamer;
 • Verklaring van bezwaar: wanneer een patiënt bezwaar heeft dat zijn/haar zorggegevens worden opgenomen in de AHON-database;
 • Voorbeeldtekst over de AHON-database voor op de website en/of nieuwsbrief van de praktijk aan patiënten;
 • Handleiding voor de AHON-‘knop’ in het VIPLive portaal.
 1. We begeleiden de aansluiting via het VIPLive portaal.
 2. Nadat de aansluiting geregeld is, krijgt de praktijk eenmaal per kwartaal een reminder om op de ‘AHON-knop’ te drukken in het VipLive portaal om de data door te leveren. Dat kost slechts enkele minuten.

Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen?
Voor advies rondom innovatieprojecten en gebruik van de AHON-database binnen projecten kunt u contact opnemen met Nynke Schouwenaars.

Voor directe aanmelding of vragen over de database, neem contact op met:

 • Karin Slotman, AHON-coördinator (algemeen/communicatie),
  telefoon: 06 – 52 72 46 54 (ma-do)
 • Feikje Groenhof, AHON-coördinator (inhoud/technische vragen database),
  telefoon: 06 – 44 57 27 92 (ma, di, do)

Zie ook: huisartsgeneeskunde-umcg.nl/AHON-database

Samenwerkingspartner worden? Klik hier!

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht