Impressie E-Health convention Emerce en Skipr 29 september 2015

13 oktober 2015

ROS Friesland was aanwezig bij de E-Health convention georganiseerd door Emerce en Skipr. Kernbegrippen waren onder andere: Big data, Consumenten e-health, Deep Learning, Voorspellende algoritmen, Co-creaties, Mislukkingen, Machine learning, Iteratief innoveren en Privacy.

Hieronder vindt u een niet-uitputtende impressie van de convention:

Een nieuw ‘ecosysteem’ voor patiënt gedreven innovatie; co-creatie Radboud UMC en Philips

Vanuit een co-creatie partnership werken Radboud UMC (Lucien Engelen) en Philips (Jeroen Tas) samen om de digitalisering van de zorg om te zetten naar zinvolle innovaties voor de patiënt en zijn zorgverleners. Het kan niet lang meer duren voordat de zorg een transformatie doormaakt; Technisch is er ontzettend veel mogelijk, maar misschien ligt de sleutel wel bij de community die inzicht moet gaan ‘eisen’ in persoonlijk gezondheid.

Big Data in de huisartsenpraktijk; Nationale DenkTank 2014; PACMED

Big data kan worden ingezet om huisartsen te ondersteunen door op maat gemaakte adviezen op basis van analyse van routine zorggegevens; Ervaringen bij iedere patiënt worden gebruikt als input voor een statistische analyse, zodat huisarts en patiënt samen betere keuzes kunnen maken.

De meest succesvolle mislukkingen binnen e-health; Vilans

Men praat liever niet over mislukkingen, toch valt er veel lering uit te trekken. Veel e-health producten mislukken doordat de focus ligt op valideren terwijl meer naar accessabillity en user ability zou moeten worden gekeken.

Consumenten e-health; Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

Consumenten e-health, e-health zonder tussenkomst van een zorgverlener; Mensen worden steeds meer hun eigen dokter. Consequenties zijn een verzakelijking, zelfmeting en het gevaar van medicalisering. Daarbij dient er tevens extra aandacht te zijn voor een kwetsbare groep, de groep die beperkte gezondheidsvaardigheden en digitale vaardigheden heeft.

Personalized Health – De zorg van moren; Hubert Friederich

‘De combinatie van onderstaande vier gamechangers leidt tot een doorbraak richting personalized health.

  1. Quantified self: Zelfmeting en wearables, 24/7 toegang tot eigen dossier. De mens is toegerust en in staat om zelf de regie te nemen; Van sick care naar health care.
  2. Artificial intelligence: Van experiment based naar evidence based; Super computer kan zorgverlener overnemen. De Watson (IBM) kan nu al accuratere diagnoses stellen dan arts, arts wordt coach, door de pc gegenereerde diagnoses zijn binnen nu en 5 jaar vast onderdeel van medische protocollen.
  3. Individual profiling: DNA sequencing, DNA gebruiken bij behandelplan, persoonlijke medicatie en behandeling (Mogelijk vertraagde invoering door vraagstukken op het gebied van ethiek, integriteit en beveiliging).
  4. Digitale zorgplatforms: Traditionele ketens en informatiestromen zullen worden aangepast; Het platform wordt het uitgangspunt. Nu is er nog geen leidend platform, maar mensen gaan zelfregie voeren en zelfmanagement toepassen

Innovatie in de zorg; hoe doe je dat? House of Performance

Wat moet je als zorginstelling doen om te innoveren en wat juist niet? Wat zijn gebruikelijke valkuilen en hoe kan je deze voorkomen? Innoveren is Doen! Volharding is daarbij cruciaal, opnieuw onderzoek doen en begrijpen! Iemand overtuigen is lastig, ontwikkel daarom samen, maak kleine stapjes die direct iets opleveren!

 

Deep Learning, Machine learning in Healthcare; Bart Geerts en Max Welling

‘Consumer Intelligence’ heeft door de ‘Googles en Facebooks’ een grote vlucht genomen. Intelligente algoritmen gevoed door ‘big data’ voorspellen welke film u wilt zien en welk product u wilt kopen. Met ‘deep learning’ technologie begrijpt uw telefoon als u tegen hem praat, vertaalt hij tekst van de ene naar de andere taal en begrijpt hij wat er in een foto te zien is.

“Conclusie van Max Welling is dat de gezondheidszorg aan de vooravond staat van een grote revolutie; Apple/Google/IBM stoppen er allemaal heel veel geld in, het kan niet anders…

Waarom gebeurt het nog niet?

  1. Er is veel data per patiënt beschikbaar, maar nog maar weinig patiënten
  2. Er spelen nog privacy vraagstukken; privacy kost momenteel levens, omdat het de vooruitgang tegenhoudt.”

Meer informatie over de e-health convention

Meer informatie over e-health

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht