Wie gaat er mee de route verkennen?

21 mei 2017

Een overwinning van een Nederlandse wielrenner na een zware bergetappe, een geheel oranje podium bij het schaatsen, 1,2 en 3! Ik kan er elke keer weer vol van genieten! Hoe kom je tot zulke prestaties, ik wilde er altijd meer van weten … en daarom ben ik bewegingswetenschappen gaan studeren. Een studie vol anatomie, biomechanica en onderzoeksaspecten. Deze basis benut ik keer op keer en is nog steeds mijn basis bij ROS Friesland. Het meenemen van preventie en leefstijl binnen zorgtrajecten is voor mij geen discussie. Cijfermatige analyses ook niet, met de normen van transparantie en reproduceerbaarheid vanuit het publieke domein.

Als ik naar het schaatsen kijk, zie ik steeds meer data toegevoegd worden aan het televisiescherm. Afgelopen januari zat ik mij af te vragen waarom er zoveel cijfers in beeld kwamen. Ik wilde de strijd zien tussen de twee rijders, die laatste moeizame slagen tot de finish.

Ook nu bij de Giro d’Italia zie je rondom het wielrennen steeds meer data in beeld, Trek-Segafredo promoot hiermee. Dit is een algemene trend in de maatschappij en in de zorg. Er is meer “spiegel” informatie dan ooit te voren. Eerder heb ik in de artikelen In 8 stappen zelf aan de slag met praktijkdata en openbare bronnen die de praktijkanalyse verrijken opties genoemd hoe je de selectie van alle informatie kunt maken.

We zitten midden in dit proces, waar we doorheen moeten, net als de weergave van het schaatsen op het televisiescherm. We proberen het uit, we zien wat wel en niet werkt en we maken een selectie wat we willen behouden. Deze slag zijn we in HOEDEN met praktijk- en wijkscans al aan het maken. Met data over de populatie, de zorgvraag, de zorgkosten en verschillen in doorverwijzingen.

Welke informatie zou u, als zorgverlener, direct inzichtelijk willen hebben om te zien dat u met de uitvoering van zorgvernieuwing op de goede weg bent? Waardoor u ook kunt bijsturen? Dit wordt ook wel “Agile werken” genoemd, “kort-cyclisch bijsturen” met behulp van sturingsinformatie. Een visueel dashboard net als bij het wielrennen? Wilt u hierover doorpraten voor uw zorginnovatie? Ik hoor het graag…

Nynke Schouwenaars

Ga terug naar nieuwsoverzicht