De zolder opgeruimd met Scrum

13 december 2016

De vorige winter hebben mijn man en ik de zolder opgeruimd. Dat was hard nodig. Restanten van kluswerk, kasten vol dingen van vroeger, lege dozen die je bewaart voor: ‘je weet maar nooit’. Misschien herkent u de situatie. En achteraf blijkt dat we hebben opgeruimd met de Scrummethode!

ROS Friesland en Scrum
Onlangs hebben we als team een workshop Scrum gevolgd. Scrum is een methodiek die komt uit de IT, maar steeds meer ook in andere sectoren wordt toegepast. Kenmerk is vooral kortcyclisch werken: per keer één of meer acties bepalen en meteen uitvoeren. En daarna bepalen: zijn we op de goede weg of moeten we bijstellen? Dat doe je dan onmiddellijk, waarna de volgende actie volgt. 

Regelmatig contact met klant, opdrachtgever of andere betrokkene hoort erbij en je moet in het Scrumteam de juiste expertise en vaardigheden hebben met een dosis creativiteit. Dit werkt natuurlijk alleen als het doel helder is: Waar werken we met elkaar naar toe?

We onderzoeken bij ROS Friesland dit type methode als alternatief voor een plan van aanpak met daarin eisen, randvoorwaarden, fasen, activiteiten en mijlpalen. Met zo’n aanpak is niets mis en het kan een heel goede manier zijn. Maar we denken dat het soms ook lichter en inspirerender kan en Scrum is daarvoor een goed alternatief.

Geen uitgebreid plan van aanpak
Voor onze zolder hadden we van tevoren niet bedacht wat er allemaal moest gebeuren en hoe we het gingen doen.

Helder doel
Wel wisten we wat we wilden: een opgeruimde zolder die ook weer gezellig was voor logés.

Scrum team
En we moesten de klus samen klaren (het Scrum team bestond uit twee leden).

Kortcyclisch werken
We zijn maar gewoon begonnen en de volgende stap was steeds meteen duidelijk. Eindelijk besluiten over al die oude kampeerspullen, en de week erna die ene kast ontmantelen, of toch niet, nu echt eerst naar de kringloop en de stort.

Het resultaat was een zolder zoals we die lange tijd niet meer gezien hadden, fantastisch.

Deze zomer hebben we ook de woonkamer onder handen genomen. Heel handig die lege zolder…. Het Scrumteam gaat deze winter dus opnieuw aan de slag!

Ga terug naar nieuwsoverzicht