Van Data Woud naar Data Goud 2

28 maart 2017

Er komt steeds meer data over eerstelijnszorg digitaal beschikbaar voor zorgverleners. Waar zorginstellingen veel met data-analyses doen, wordt dit nog niet zodanig benut door eerstelijnszorgverleners.

Hoe u als zorgverlener, in 8 stappen zelf aan de slag kunt met datais in een vorig artikel uitgelegd. In dit artikel ga ik in op het verrijken van uw eigen data (uw praktijkscan) met openbare data, ook wel de omgevingsscan.

Verrijk uw data met openbare data

Een aantal sites waarop openbare data over de gezondheid van burgers en data over zorggebruik en zorgkosten te vinden zijn:

De informatie komt met infographics meteen overzichtelijk in beeld, met doorklikken kunt u in de achterliggende databases zelf kaarten maken en wijzigingen aanbrengen.

ROS Friesland als data-expert

ROS Friesland is lid van de Coöperatieve Basiszorg in de Buurt (CBB). Dit netwerk deelt kennis over openbare databases en dataduiding voor eerstelijnszorgverleners. Ook maken wij met landelijke partijen, zoals Nivel en Vektis, afspraken. Zeer recent is de VAAM van het Nivel verhuisd naar een nieuwe website: www.roswijkscan.nl. Ook leveren we regelmatig input bij landelijke sessies voor doorontwikkeling, zoals bij de nieuwe infographic van gezondheidsverschillen van waarstaatjegemeente.nl. Daarnaast kunt u Friese voorbeelden van wijkgezondheidszorgprofielen terug vinden op de site www.datadialoogdoen.nl

Advies over data toepassen?

Wilt u als groep zorgverleners advies over hoe u meer data in uw huidige en/of nieuwe project kunt toepassen? Neem contact op met uw adviseur in de regio of met Nynke Schouwenaars op 06-300 25 107 of n.schouwenaars@rosfriesland.nl

Ga terug naar nieuwsoverzicht