Bekostiging wijkverpleging 2016

15 september 2015

De NZa heeft beleidsregels 2016 voor de Verpleging en Verzorging aan huis (= wijkverpleging) gepubliceerd. Een aantal zaken zijn daarin van belang

Prestatie “beloning op maat”

 In de bekostiging van de wijkverpleging in 2016 is meer ruimte voor afspraken op maat tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Zoals aanvullende afspraken over het belonen van innovatie, kwaliteit en uitkomsten van deze zorg. Dit kan door middel van de nieuwe prestatie ‘beloning op maat’. 

Experiment

In 2016 kunnen zorgaanbieders bovendien als experiment afwijken van de reguliere bekostiging voor verpleging en verzorging. Hiervoor spreken zij met de zorgverzekeraar af hoe de prestatie wordt vormgegeven en tegen welk tarief. Er kan een vast bedrag per patiënt worden afgesproken op basis van de samenstelling van de doelgroep.  

Onplanbare zorg

Daarnaast komt er een nieuwe betaaltitel: ‘Regionale beschikbaarheidsfunctie voor onplanbare zorg’. Hiermee kunnen zorgaanbieders bij de zorgverzekeraar declaraties indienen voor de regionale beschikbaarheid en bereikbaarheid voor ongeplande zorgvragen. Ook hiervoor geldt dat er een contract moet zijn tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar over wat er gedaan wordt voor die regionale beschikbaarheidsvoorziening en welk tarief mag worden gedeclareerd.

Extra uren voor e-health apart op de nota 
Zorgaanbieders kunnen ook in 2016 uren in rekening brengen voor het leveren van beeldschermcommunicatie en farmaceutische telezorg. Deze extra uren moeten dan wel apart inzichtelijk worden gemaakt op de factuur.

Zie bericht NZa: http://www.nza.nl/zorgonderwerpen/zorgonderwerpen/Wijkverpleging/Nieuws/1288559/

Zie ook http://www.nza.nl/regelgeving/circulaires/CI_15_36c__Regelgeving_verpleging_en_verzorging_2016  
Hier staan alle downloads: ook de beleidsregel ketenzorg dementie

 

 

 

 

 

 

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht