“Als je innovatie echt de nek om wilt draaien, dan moet je er iemand voor benoemen”

7 november 2017

Het is toch fraai als je net 4 weken aan het werk bent als adviseur innovatie en een collega de volgende tekst aan je laat zien: “als je innovatie de nek om wilt draaien, dan moet je er iemand voor benoemen” (citaat Menno Lanting). Nou, dat was toch niet mijn beeld bij mijn nieuwe functie…

Natuurlijk heeft deze spreker een punt. Vaak wordt een adviseur of manager voor innovatie aangesteld, omdat innovatie niet van de grond komt. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: er is geen geld, betrokkenen zijn er nog niet klaar voor of de huidige regels laten de innovatie niet toe. Maar toch willen we innoveren, dus wordt een manager innovatie aangesteld. En dan denkt iedereen: “mooi, innovatie is nu zijn pakkie-an, daar hoef ik dan even niets meer mee”. En daarmee wordt innoveren eerder lastiger dan makkelijker, ondanks de manager of adviseur die er voor is aangesteld. En als je dan pech hebt, dan drukt deze manager de innovatie door, legt hij een nieuwe werkwijze op of probeert hij de innovatie in nieuwe regels te vatten.

Kan het ook anders? Ja, daar ben ik van overtuigd. Anders was ik geen adviseur innovatie geworden.

Innovatie is voor mij vergelijkbaar met zeilen. Je voelt waar de wind zit en maakt daar gebruik van. Als je goed op de wind zit, gaat het ineens hard en scheer je over het water. Dat zie ik ook bij innovatie en ontwikkeling. Ik kom mensen tegen met een geweldig idee, dan help ik hen om de wind in de zeilen te krijgen, en komen er mooie successen tot stand. Of het is een kwestie van mensen aan elkaar te verbinden, zodat er ineens veel energie ontstaat.

Maar soms heb je wind tegen of kom je zelfs aan lager wal. Laveren, of het zeil neer halen, kan je weer verder brengen. Innovaties slagen niet altijd of niet in één keer. Van de 10 ideeën, stranden er misschien wel 8. Of heb je even ‘duw- en trekkracht’ nodig om een lastige probleemfase door te komen. Soms is de tijd er nog niet rijp voor, en komen die ideeën later ineens wel tot succes. En het kan ook zijn dat er helemaal geen wind is en je totaal stil ligt. Vervelend? Of juist een cadeautje? Als het even stil ligt, heb je weer ruimte om te reflecteren, nieuwe kansen te verkennen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Als adviseur innovatie luister ik naar de zorgprofessionals, zie ik kansen, haal mooie ideeën naar boven, voel waar de energie zit, mobiliseer ik mensen en breng succesvolle verbindingen tot stand. Ik ben niet in de positie om innovaties ‘op te leggen’ en wil dat ook helemaal niet. Ik laat me graag inspireren door patiënten en zorgprofessionals. En ik ga op zoek naar mooie voorbeelden die aansluiten bij de wensen van mensen die ik heb gesproken. Met deze werkwijze breng ik graag met u innovaties tot stand.

En wil ik innoveren om te innoveren? Nee. Ik wil innoveren omdat ik denk dat dat ons helpt om goede zorg en mooi werk in de zorg te houden. Dat is waarom ik adviseur innovatie ben geworden bij ROS Friesland. Zeilt u met mij mee?

Hendriekje van der Meer

Heeft u een innovatief idee, of juist een frustrerend probleem waar u een innovatieve oplossing voor zoekt, neem dan contact op met ons!

Ga terug naar nieuwsoverzicht