Digitale zorg
ROS Friesland werkt aan projecten met als doel om een ‘slimme’ manieren van zorg te leveren om de zorg toekomstbestendig te maken. Digitalisering kan, mits goed toegepast, de zorg faciliteren en bijdragen aan de continuïteit van zorg. Met de juiste digitale hulpmiddelen wordt het werkproces op zo’n manier ondersteund dat de werkdruk verlaagd wordt. Belangrijk is het betrekken van de patiënt. Burgers worden zo steeds zelfredzamer als het gaat om hun persoonlijke gezondheid. Er wordt bijvoorbeeld online gecommuniceerd met de huisarts via e-consulten, herinneringen gestuurd bij het innemen van medicijnen en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van het eigen persoonlijk gezondheidsdossier (PGO) en zorg op afstand.
Als het gaat om de samenwerking in de regio speelt de uitwisseling van gegevens een belangrijke rol. De mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zijn groot. Maar wat past het beste bij jouw vraagstuk? Als ROS Friesland kennen wij de mogelijkheden binnen de regio en daarbuiten. Wij zetten ons in om kennis van de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en gegevensuitwisseling te delen.
Als ROS:
Ben je op zoek naar digitale mogelijkheden voor jouw organisatie en/of in samenwerking met anderen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij hebben ruime ervaring als projectleider, procesbegeleider, verbinder of samenwerkingspartner.
Informatiemanagement
Data en informatie spelen een essentiële rol in het vormen van beleidsplannen en het vormen van domeinoverstijgende samenwerking. ROS Friesland zet zich zowel regionaal, als ook provinciaal in voor het inzichtelijk maken van deze data. Door samen met DataFryslân, het Fries Sociaal Planbureau en de Friesland te werken aan één centraal platform wordt de basis gelegd voor eenduidig gebruik van data in Friesland en wordt versnippering van data tegengegaan. ROS Friesland ondersteunt in de ontwikkeling en adviseert in de vormgeving van het platform. Ook levert ROS Friesland specifieke data aan voor projecten of samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld als nulmeting bij de start van een transitie of voor het vergroten van het urgentiebesef om een transitie in te zetten. Daarnaast ondersteunen we samenwerkingsverbanden met monitoring: het ontwikkelen van een structuur voor stuurinformatie om periodiek de effectiviteit van interventies te meten, op populatie en projectniveau.
Daarnaast nemen we deel aan landelijke en regionale werkgroepen, bijeenkomsten en netwerken op het thema Digitalisering en Informatiemanagement. Landelijk is ROS Friesland aangesloten bij D3: Data, Dialoog, Doen. Hierin wordt gewerkt aan de nieuwe ROS Wijkscan waarin sneller en gemakkelijker data gedeeld kan worden met collega’s en zorgverleners.
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op met onze adviseur Maaike.