Welke evidence based complementaire zorg kan ingezet worden als aanvullende behandeling?

1 juli 2024

1 op de 5 Nederlanders boven de 18 jaar maakt wel eens gebruik van complementaire zorg. Helaas wordt hierover om verschillende redenen niet altijd gesproken met de zorgprofessional in de reguliere zorg.

Het RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) heeft samen met het Van Praag Instituut en het Louis Bolk Instituut proeftuinen opgezet waarin reguliere en complementaire zorgverleners samenwerken. Uit deze samenwerking is een Keuzehulp Complementaire Zorg voor zorgprofessionals ontstaan.

Deze keuzehulp biedt je suggesties voor complementaire behandelopties voor veel voorkomende en soms moeilijk te behandelen klachten, gebaseerd op de best beschikbare evidence. De keuzehulp is vooral bedoeld als startpunt voor een gesprek over complementaire zorg tussen patiënt en zorgverlener, maar ook zorgverleners onderling.

Binnenkort worden er twee pilots uitgevoerd met de keuzehulp, waarvan één met ZorgDomein. ROS Friesland volgt deze ontwikkelingen op de voet en is zelf ook actief op het gebied van complementaire zorg en zal relevante informatie delen wanneer deze beschikbaar is.

Wil je meer weten? Kijk op Informatie voor professionals – RBCZ

Ga terug naar nieuwsoverzicht