Het Fries Venster Thuiswonende Ouderen

28 februari 2023

Welke plekken in Fryslân zijn geschikt voor ouderen om te wonen? Dat is vanaf nu terug te vinden in het Fries Venster Thuiswonende Ouderen; een digitale hub voor alle cijfers rondom thuiswonende ouderen in de provincie: https://lnkd.in/eUJ-z7Tv.
Nieuwe dashboards met woondata laten zien waar ouderen nu wonen, in wat voor type woningen ze leven en wat er in de omgeving aan voorziening beschikbaar is.

Zie als voorbeeld rechts de situatie in Sneek. De rode vlakken zijn de gebieden waar 65-plussers wonen en de groene vlakken zijn de gebieden waar voorzieningen (huisarts, apotheek en supermarkt) op loopafstand zijn. Hoe donkerder het groen is hoe meer de drie voorzieningen op loopafstand zijn. Met deze tool maken ROS Friesland, het Fries Sociaal Planbureau, Zorgkantoor Friesland B.V. en DataFryslân het gezamenlijke beeld van (toekomstige)
uitdagingen van de groeiende groep thuiswonende ouderen inzichtelijk. Inwoners, professionals, beleidsmakers en bestuurders die samenwerken aan wonen, welzijn en zorg voor ouderen kunnen hier gebruik van maken.

Eind 2023 wordt er aan het Venster nog een dashboard toegevoegd. Deze zal gericht zijn op thuiswonende ouderen met dementie. Het Fries Venster is te vinden op de website van DataFryslân en is tot stand gekomen door een samenwerking met ROS Friesland en het FSP.

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze adviseur Maaike van der Meulen

Ga terug naar nieuwsoverzicht