Een plek voor preventie in de zorg

11 mei 2015

De wereld verandert, niet alleen worden wij ouder en doen wij meer digitaal ook de politiek verandert kijk naar de transities die gemeenten net hebben doorgemaakt en nog doormaken. De burger verandert hierin mee, hij wordt mondiger en veel meer in zijn eigen kracht gezet. Ik zie dat de wereld mondjesmaat meer ruimte biedt voor preventie in de zorg.

Toen ik iets meer dan 5 jaar geleden in Friesland aan de slag ging als projectleider BeweegKuur merkte ik dat een leefstijlinterventie op doktersrecept niet gelijk bij iedereen positief werd ontvangen. De werelden van sport, welzijn en zorg leken ook vaak ver van elkaar verwijderd. Naarmate de jaren verstreken en ook mijn functie aan inhoud veranderde zag ik dat de werelden steeds meer naar elkaar toekomen en er meer ruimte komt voor preventie/ leefstijl verandering vanuit de (eerstelijns)zorg.

In plaats van tegen het tij in te zwemmen kan ik nu meer meebewegen. Uiteraard kan de boodschap nog steeds verder verspreid worden en zal ik dat vanuit mijn ambassadeurschap ook zeker blijven doen.

Ik wil jullie nu graag deelgenoot maken van enkele ontwikkelingen waar ik blij van word.

Blij werd ik toen ik vorige week Pim Assendelft hoorde spreken over het denken van ZZ (ziekte en zorg) naar GG (gedrag en Gezondheid) wat hij meeneemt in zijn werk als hoogleraar huisartsengeneeskunde zodat de nieuwe generatie huisartsen deze kennis heeft. (zie ook verslag bijeenkomst Preventie in de buurt)

Blij word ik van de persoonlijke gezondheidscheck (http://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/) waarbij patiënten zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gezondheid.

Ervaring leert dat de rol van de zorgverlener echt niet afneemt, men verwacht namelijk dat 10 % van de deelnemers een indicatie voor follow-up met betrekking tot (ketenzorg) CVRM, COPD, diabetes en/of psychische aandoeningen heeft.

Blij word ik van alle leuke initiatieven die er in de provincie Friesland al zijn op het gebied van zelfmanagement en preventie (voorbeelden als JOGG of BigMove). En laten wij elkaar vooral blij houden door met elkaar te blijven werken aan gezondere en vitale burgers.

Heeft u zelf een leuk initiatief of wilt u graag verder praten over dit onderwerp dan kunt u mij altijd mailen via t.swierstra@rosfriesland.nl.

Hopelijk maakt u mij blij zodat wij uiteindelijk gezamenlijk alle burgers van Friesland blij kunnen maken!

Thea Swierstra, adviseur GLI

Ga terug naar nieuwsoverzicht