Domotica-pilot in de gemeente Heerenveen

19 juni 2023

ROS Friesland heeft in opdracht van de gemeente Heerenveen een plan van aanpak opgesteld om een uitleenpunt voor domotica op te zetten, waarbij de initiële focus ligt op valpreventie en dementie.

Domotica zijn (slimme) handigheidjes in en om huis om de leefomgeving veiliger te maken. Dit kan door dingen in huis te automatiseren zoals gordijnen en lampen, maar het kan hem ook zitten in andere veiligheidsmaatregelen zoals het bevestigen van een postopvangbak aan de voordeur. De gemeente Heerenveen wil de woonomgeving voor inwoners verbeteren door meer gebruik te maken van domotica en wil graag laagdrempelig de inwoner hiermee kennis te laten maken door een uitleenpunt te openen.

Vooruitlopend hierop, start ROS Friesland in de maand juli met een pilot. Projectleider Bea Sloothaak en adviseur Iris Nawia hebben de oproep geplaatst bij verschillende samenwerkingspartners in de gemeente om zes welwillende thuiswonende ouderen bereid te vinden mee te doen aan de pilot. Dit is gelukt! We gaan in de zomerperiode een drietal domotica testen: een GPS-horloge, de eenvoudige tablet de B-Brain en een dimbare bedlamp. Van ieder hebben we 2 exemplaren.

De pilot is bedoeld om ervaring op te doen met de verschillende domotica, te ontdekken waar de gebruikers tegenaan lopen en ook om het uitleenproces te optimaliseren.

Ga terug naar nieuwsoverzicht