De kracht van geriatrische netwerken

14 december 2023

ROS Friesland organiseert in meerdere regio’s in Friesland geriatrische netwerkbijeenkomsten waar professionals uit de ouderenzorg samenkomen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt kennis en ervaring uitgewisseld met als doel de zorg voor ouderen te verbeteren. Een geriatrisch netwerk is essentieel om de uitdagingen van een vergrijzende samenleving aan te gaan en hoogwaardige zorg te waarborgen voor de oudere populatie.

Op dinsdag 10 oktober was het Netwerk Geriatrie van de gemeente Heerenveen, waar de opkomst altijd groot is! Hier heeft logopediste Loes Meijer ons meegenomen in de wereld van de mogelijkheden van de logopedist bij ouderen met dementie. Een inspirerende presentatie waarbij een hoop blinde vlekken zichtbaar werden! Iris (regioadviseur bij ROS Friesland) heeft de groep verder meegenomen in de opzet en uitwerking van het boeiende Regioplan Heerenveen e.o.

Ook Welzijnscoach dementie Ellen Akkerman van Stichting Caleidoscoop kwam vertellen over haar relatief nieuwe rol als Welzijnscoach dementie en waar de zorgverleners haar voor kunnen inzetten.

Op 28 november vond er ook een Netwerk Geriatrie plaats in Skarsterlân. Ook hier was de opkomst groot en waren er interessante presentaties. Bea (projectleider ROS Friesland) vertelde over het project dat zij samen doet met Iris voor de gemeente Heerenveen om daar een uitleenpunt voor domotica te openen. Riny Ekkel vertelde over het mooie werk van Sichtpunt: een organisatie waar iedereen terecht kan met allerlei levensvragen.

Naast het opdoen van nieuwe informatie en kennis, wordt er ook met elkaar gesproken over wat de deelnemers voor elkaar en hun cliënten kunnen betekenen. Om dit verder te stimuleren nemen er ook steeds meer nieuwe disciplines deel aan de netwerken. In Heerenveen neemt bijvoorbeeld sinds kort ook een apotheker deel, en in Skarsterlân is er een fysiotherapeut aangesloten. De wens om het netwerk met onder andere een diëtist uit te breiden is al uitgesproken.

Ga terug naar nieuwsoverzicht