Danielle Braun sprak op de ROS inspiratieavond: ‘Wat is je Totempaal?’

24 januari 2018

“Zeer geïnspireerd”, “wat een leuke avond”, de positieve woorden zoemden in de lucht tijdens de jaarlijkse inspiratieavond die ROS Friesland nu voor de vierde keer organiseerde.

Dit jaar vertelde Danielle Braun, corporate antropoloog, haar verhaal over cultuur (dat wat tussen mensen zit), waarom veranderen zo lastig is en het belang van totempalen in organisaties (verankering en zichtbaar maken van de cultuur).

“Cultuur zorgt ervoor dat het aantal beslismomenten op een dag beperkt is en je hoofd de chaos die er is, kan handelen”, aldus Danielle. Ze vervolgt: “Als je gaat samenwerken, kun je cultuur bespreekbaar maken door de dialoog te voeren over de betekenis van zogenaamde ‘weasel words’ (woorden die voor de eigen cultuur een duidelijke betekenis hebben, maar waar in een andere cultuur een andere betekenis aan wordt gegeven), bij samenwerking of fusie moet je deze woorden gezamenlijk betekenis geven”.

Totempalen
Bij totempalen denken we vooral aan inheemse stammen en uitgekerfde houten palen. De paal beschrijft dan de belangrijke gebeurtenissen van de stam. “Door anders te kijken, zie je ook in onze westerse maatschappij veel hedendaagse totempalen”. Hierbij roept Danielle op om je bewust te worden van de totempaal van je eigen organisatie en vraagt zich ook af wat de totempaal van de zorg is. “De uitdaging van de zorg is mensen echt te blijven zien. Zorgsystemen lijken gemaakt om te ontzielen. Mensen worden niet bij naam genoemd, specialisten kijken slechts naar een deel van de mens. De uitdaging is de zorg weer te bezielen en mensen als een geheel te zien”. Als voorbeeld gaf Danielle de 40% stijging van de bewonerstevredenheid in een instelling door mensen bij de naam te noemen en niet te spreken over bewoners, cliënten of patiënten.

 Veranderen in het ondertussen
Organisaties innoveren door te luisteren naar mensen met een andere kijk en een andere mening (de zogenaamde ‘Harrie’s’). Danielle sluit de avond af met “Veranderen gebeurt in het ondertussen of de zogenaamde liminale fase. Wij zijn geneigd die tijd altijd zo kort mogelijk te maken, zodat mensen uit de onzekerheid komen. Maar die tijd heeft een functie: ontwikkeling en groei”. Niet altijd een plezierige periode, maar wel één waar tijd en aandacht voor moet zijn.

Op de vraag: “En wat gaat ROS Friesland hiermee doen?” is het antwoord: “In samenwerkingstrajecten nog beter de dialoog voeren over ‘weasel words’, luisteren naar ‘Harrie’s’ en vragen wat zij zien en de functie van de liminale fase in trajecten beter voor het voetlicht brengen.


   

Ga terug naar nieuwsoverzicht